Eksklusivt for BFC Norge; intervju med Clarets-manager Sean Dyche
Redaksjonen har igjen den store gleden av å kunne presentere et intervju med Burnley-manager Sean Dyche gjort i samarbeid med moderklubben fra Turf Moor.
BFC Norge har for annen gang fått muligheten til å stille Clarets-sjefen spørsmål som våre norske lesere kan glede seg over som intervjuet er det andre som er gjort for BFC Norge. Det første (med Eddie Howe) kan leses her. Managerens svar vises i kursiv.
1. Etter at du tok over, har det gitt laget en ny, frisk pust og innført en annerledes filosofi i laget som har vist glimt av et nytt og spennende Burnley. Nå som du har tilbrakt litt tid og implementert din spillestil i laget, hva kommer din filosofi til å være (defensivt og offensivt)?
- Defensiv ramme er veldig enkel; enhver spiller vet sin rolle og ansvarsfelt, gjøre banen så kompakt som mulig. Derfra kjapp overgang, sikre ballen og bevege ballen i enhetene med frihet og flyt i angrepet.
2. Hva vil du si at er dine sterke og svake sider som hovedtrener/manager?
- Sterk side må være mitt flotte utseende. [Etter en lenger tenkepause] Organisering og planlegging, tror jeg. De svake er blant annet organisering og planlegging som ofte er klart i mitt hode, men ikke alltid i støtteapparatet. Men jeg tror det å ha en god prosess, fra meg og gjennom støtteapparatet for gjennomføring, være seg en lag-oppgave, planlegge trening, rekruttering, organisere den prosessen og implementeringen av den prosessen for å få det beste ut av alle.
3. Hva driver deg, hva er din motivasjon?
- Å vinne. Det pleide å drive å drive meg som spiller og driver meg nå - det er ikke så enkelt som det høres ut, men tørsten etter å vinne. I bakgrunnen av det; prøve å forbedre og utvikle spillere, samtidig som jeg utvikler meg selv.
4. Hvordan vil du beskrive en typisk uke på treningsfeltet i løpet av sesongen?
- Det er vanskelig å sammenfatte det i et kort svar, men en vanlig uke uten tirsdagkamp vil være; starte treningen mandag formiddag, slik at spillerne for tid til å komme seg på søndag. Tirsdag morgen og noen ganger utover ettermiddagen med styrke og kondisjonstrening, fri på onsdager med avslapping, kampforberedelser på torsdag morgen og fredag består av detaljert taktikk og siste forberedelser foran lørdagens kamp.
5. Som en tidligere forsvarer, hvordan vil du beskrive din trenerstil og hva vil du si at er det vanskeligste ved det?
- Vi prøver å blande treningen, vi prøver å gå gjennom alle punkter med taktikk og analyser der vi forteller hvordan laget bør jobbe som blir tatt i bruk etter en kamp. Deler av det er direkte ordre, der jeg ber dem om konkrete ting og så har vi mer en to-veis-trening der vi er i dialog med spillerne og opplevelser og erfaringer av treningen slik at vi får deres tilbakemelding på treningen også. Det prøver vi å følge opp med god informasjon, mest mulig enkel, men med en kommunikasjon som går begge veier.
6. Du har vist at du ikke er rett for å eksperimentere med formasjoner, men hvilken foretrekker du og er det en spesiell grunn til det?
- Jeg tror det har blitt mer fokus på taktikker de fem-seks-syv siste årene og ikke minst de siste fem der alle stiller spørsmålstegn ved taktikkene. For meg handler det om levere taktikken; si at en 4-4-2 møter et 4-3-3 og 4-4-2 ikke leverer riktig fordi 4-3-3 overgår den, så vil mange si at en bommet på taktikken. I mitt hode vil jeg heller si at taktikken ikke leverte, men at 4-4-2 ikke klarte å bryte ned 4-3-3 så det er vanskelig å sammenligne. Jeg foretrekker en flytende variant av 4-4-2 i angrep og en 4-4-1-1 defensivt.
7. Hvordan forbereder du spillerne i forkant av en kamp og bruker du den samme strategien hver gang eller avhenger det av neste motstander?
- Vi bruker en lignende strategi med noen justeringer som tilpasses motstanderen, men hovedfokus vil være hvordan vi skal angripe og forsvare.
8. Til hvilken grad tilpasses treningene forrige eller neste motstander?
- Mye avhenger på motstanderen, men det er veldig situasjons basert; skader, karantener bytter i laget og hva motstanderen angivelig kommer til å gjøre. Vi prøver å være fleksible i forhold til hvor mye informasjon vi gir dem, forhåpentligvis aldri for mye info, men konkret og sammenfattet info.
9. Til hvilken grad må treningene tilpasses de tilgjengelige ressursene?
- Det er et godt spørsmål. Da jeg var hos min forrige klubb med nåværende støtteapparat, følte vi at vi hadde en veldig hardtjobbende, profesjonell og god gruppe, men som ikke var like teknisk som her. Så vi innførte en litt annerledes stil fordi vi føler de har teknikk som har et sterkt rammeverk å jobbe utifra. I følge meg må man ikke fokuserer på det man ikke har, men se på hva man har å jobbe med, sammensveise det og spille på en måte som er effektiv nok til å vinne kamper.
10. Flere Championship-klubber har (hatt) store tropper som er både dyre og vanskelige å tilfredsstille i form av spilletid, hva vil du si er den ideelle størrelsen på et lag?
- I en ideell verden, så ville det bli elleve førstelagsspillere eller nøkkelspillere, elleve reserver eller spillere som utfordrer og elleve utviklings-spillere. Jeg mener den mer eller mindre beste arbeidsgruppen vil være 20 fordi du kan gjøre så mye med dem, men i vårt tilfelle så er blir det ikke mulig å ha 20 på grunn av finanser.
11. Hva er dine tanker om balansen mellom å ha sterke individer og være et kollektivt velfungerende lag?
- Det er balansen enhver leter etter. Enhver manager ønsker et lag med sterk moral, men også en magiker som kan åpne kampen på sitt eget vis, være seg en pasning, en dribling, et mål ut av ingenting eller et øyeblikk av bedre spill som kan endre kampen. Managere ønsker en gruppe med ærlige spillere som fungerer bra sammen, men også noen magikere og da spesielt i angrepet med kantene og angrepet. Det er det ideelle, men det er lett å snakke om og verre å få til.
12. Når du tok over Burnley var klubben frittscorende, men lekkende bak. Uten noen tvil har forsvaret stammet inn, men hva annet ville du påpeke som en merkbar forbedring i løpet av din tid på Turf Moor?
- Det fysiske og det mentale har forbedret. Vi har jobbet mye med spillerne rundt dette som har gjort det mer kravstore, ikke nødvendigvis overfor oss, men overfor seg selv og medspillerne. I følge oss selv, så vil vi også si at det hele har fått et mer detaljert overblikk; styrke og kondisjon, fysikk, taktikk, teknikk, analyse og filosofi. Jeg mener at vi har kartlagt alt dette og delegert mer ansvarsoppgaver på hver enkelt spiller.
13. Hva er de største forskjellene mellom britiske og utenlandske spillere og hva slags kvaliteter ser du etter hos en spiller?
- Det er vanskelig å definere. Jeg har spilt med flere utenlandske spillere, ikke trent så mange. Det gjøres mye ut av den britiske spillestilen som vil vinne og jobbe hardt, samtidig som det gjøres mye ut av det europeiske eller kontinentale som er mer tekniske. Jeg mener det er noe der man kan gjøre, som f.eks gjøre europeiske spillere fysiske og mentale, mens de britiske kan forbedres med teknikk og taktisk årvåkenhet. Det må finnes en sunn blanding der begge har sine ferdigheter.
14. Hva slags ferdigheter mener du er nødvendige for å bygge et vinnerlag? Både fra seg som manager og spillerne?
- En av de tingene som går igjen for meg er; minimale krav, men maksimal innsats. Alle må gi alt, hele tiden - det gjelder trening, sesongoppkjøring og på banen fordi det bygger en mentalitet for gruppen, det er gitt. Til det må man legge til det taktiske, kvaliteten og friheten til å spille teknisk som må støttes med god arbeidsmoral.
15. Flere unge (akademi)spillere har fått verdifull erfaring fra låneoppholdene. Har du plukket ut en eller flere som du mener er klare til å ta steget opp til førstelaget?
- Det er flere spillere som har fått erfaring, men som vi ønsker å sende ut igjen slik at de får seg mer. Det er et kontinuerlig arbeid og noen utvikler seg raskere enn andre, men det er ikke noe spesielt utviklingsverktøy vi bruker. Vi vil at de kommer seg ut og får seg spilletid, så fremfor å rette søkelyset på individer - fokuserer vi på teorien bak. Selv om det er Conference, så er det uansett førstelagspill og den er viktig for helhets-følelsen; spille, vinne, unngå å tape, prestere og mer som er det vi forventer at spillerne skal returnere til oss med.
16. Hypotetisk sett, hvis du skulle forsterke med en norsk spiller, hvem ville det være?
- Brede Handeland.
17. Mange klubber har blitt satt under administrasjon av økonomiske grunner og med UEFAs FFP (Financial Fair Play) hengende over seg, hvor involvert er du i prosessen med spillersigneringer og kontrakter/kontrakt-fornyelser?
- Jeg er absolutt involvert og kan ikke unngå å tenke på noe Arsene Wenger sa en gang i forbindelse med sportsdirektører i fotball; "jeg har ingenting imot sportsdirektører, så lenge de gjør som jeg sier". Jeg mener han har rett, som manager før man ha det siste ordet innen rekruttering, en trenger ikke nødvendigvis det innen kontrakter, men en bør være klar over at kontrakter gis og hva som står i dem. Jeg er involvert i alt som foregår og spesielt spillersigneringer.
18. Hvordan tror du FFP kommer til å påvirke de rike klubbene?
- Det gjenstår å se, men det er ville summer med gjeld der ute. Selv fallskjermpengene er ikke nok med mindre de rykker rett opp igjen, så det skal bli spennende å se. Vi er på den rette siden og har en langsiktig plan, men det er litt for tidlig å si.
19. Hvem anser du som opprykksfavoritt, bortsett fra Burnley, selvfølgelig?
- De åpenbare er QPR. De har en fabelaktig manager, de har et veldig sterkt lag og ikke bare de elleve som sendes ut, de har nok rundt 20 spillere som er mer enn gode nok til å spille på dette nivået. Forest har mange gode spillere og mye styrke der, Leicester har som alltid mye styrke og bredde i laget. Den soleklare per nå må være QPR for de har styrken i troppen og hentet jo Charlie i sommer, samtidig som ryktene sier at de skal forsterke igjen i januar.
Redaksjonen ønsker å takke Burnley FC og media manager Darren Bentley som hjalp til med dette intervjuet.
-
http://www.burnleyfc.no/ Simon Rønneberg